Plavi savjetnikDeset zapovijedi za buduće vlasnike

Deset zapovijedi za buduće vlasnike

  1. razmislite zašto nabavljate psa – bez obzira na razloge koje možete nabrojiti, jedini je ispravan odgovor: zato što ga želim, želim se njime baviti i s njime provoditi vrijeme.
  2. informirajte se koliko stoji pseće »uzdržavanje« – prvi su troškovi jednokratni (zdjelice, ogrlica ili orma, povodnik, ležaj te nešto igračaka), no tu su i mjesečni troškovi za hranu, godišnji troškovi za cijepljenje, kao i nepredviđene zdravstvene okolnosti.
  3. odlučite kakve osobine želite da ima vaš pas, u prvom redu s obzirom na ono što mu vi možete pružiti: starija ili slabije pokretna osoba lakše će se snaći s  mirnijim psom, a uz mlađe ljude koji vole kretanje odlično će se uklopiti pas s istim takvim potrebama; također razmislite o tome jeste li spremni odgajati štene i imate li vremena za to ili je za vas bolje da nabavite već odraslog psa.
  4. želite li psa za društvo ili ga nabavljate očekujući od njega određene osobine: u oba slučaja vratite se na pravilo broj 3, a onda (u prvom slučaju) učinite dobro djelo i raspitajte se po azilima za psa koji odgovara vašim uvjetima ili (u drugom slučaju) nabavite čistokrvnog psa od provjerenog uzgajivača.
  5. zapamtite: čistokrvni pas, to je pas s rodovnicom izdanom od Hrvatskoga kinološkog saveza – sve su drugo mješanci; čistokrvni pas ima svoju cijenu, a mješanci se ne kupuju.
  6. ne kupujte psa od ilegalnih uzgajivača (»štancera«) i ne nasjedajte na priče o »čistokrvnim psima bez rodovnice« – takvi psi ne postoje, a njihovom kupnjom samo potičete daljnje kriminalne radnje takvih uzgajvača.
  7. razmislite o psećim potrebama općenito te posebno o potrebama psa kakva nabavljate: svaki pas, i malen i velik, mora nekoliko puta dnevno izaći iz kuće, prošetati, istrčati se, družiti se i poigrati s drugim psima te – ne najmanje važno – obaviti nuždu.
  8. ne zaboravite na odlazak na godišnji odmor i/ili službeni put: hoćete li povesti psa sa sobom ili ne, imate li ga u drugom slučaju kod koga ostaviti te eventualno platiti privremenu skrb o njemu?
  9. ne namjeravate li se baviti uzgojem, a većina vlasnika to ne planira, kastrirajte psa odnosno sterilizirajte kuju, naročito ako nemate čistokrvnog psa: osim što ćete na taj način spriječiti opasnost od neželjenog povećanja ionako prevelike populacije nezbrinutih pasa, spriječit ćete kod svojega ljubimca i opasnost od raznih bolesti.
  10. informirajte se o mogućnostima odgoja vašega kućnog ljubimca – škole i tečajevi, kao i o lokalnim propisima o držanju kućnih ljubimaca (vođenje na povodcu, mjesta za slobodno kretanje, čišćenje izmeta za psom).

Prije nego nabavite štene

Ian Dunbar - Prije nego nabavite štene

“Prije nego nabavite štene”, autor: dr. Ian Dunbar.

PRIJE nego uopće krenete u potragu za štenetom, naučite sve što trebate znati o učenju šteneta. Naučite odabrati štene, kako živjeti s njim i kako ga učiti dobrom ponašanju od samog početka. Sve probleme u ponašanju, naravi i radu s psima lako je spriječiti, ako znamo kako.

Zahvaljujemo dr. Ianu Dunbaru što nam je ustupio prava na besplatno skidanje ove knjige.

 

 

Želite psa? Mali vodič za udomljavanje i kupovinu

Želite psa?Imate li uvjeta za držanje psa? Na što trebate paziti ako kupujete psa ili kada ga udomljavate. Zašto se ne treba upuštati u uzgoj ukoliko se ozbiljno i savjesno ne namjeravate baviti time? (Preko)brojnost pasa i životinja općenito odgovornost je svih nas bez obzira imamo li mješanca ili čistokrvnog psa!

Pas je za cijeli život, član je obitelji, a ne prolazni hir! Impulzivna odluka čest je uzrok kasnijih frustracija, nezadovoljstva, razočaranja. Vrlo često psi koji ne zadovolje kriterije novih vlasnika završe u skloništu ili na ulici.

Link za besplatno skidanje vodiča.